fbpx

Fördelar

Vilka är födelarna just för mig?

Underhållstekniker

Som tekniker kommer du att ha full koll på vilka jobb som tilldelats dig, om materialet finns hemma och var det är placerat. Underhållsinstruktioner och andra dokument kan bifogas på arbetsordern för att ytterligare underlätta i fält. Det är även enkelt att hitta historiska jobb på maskinen för att se hur det löstes sist. Att tidrapportera tar dessutom bara ett tiotal sekunder.

Underhållsansvarig

Som underhållschef får du stenkoll på arbetsorderstocken, dina tillgängliga resurser och underhållsförrådet. Du kan även arbeta mer proaktivt med beställningspunkter, kritikalitet och LCC-analys. Genom att köra rapporterna presenteras värdefull information som krävs för att förbättra och lyfta verksamheten ytterligare.

IT-ansvarig

Som IT-ansvarig får du ett tryggt och problemfritt ägande i en stabil produkt. Du har möjlighet att utifrån företagets egen IT-policy välja serverinstallation eller åtkomst via molnet. Om ni vill integrera med andra produktionsnära system eller affärssystemet finns färdiga lösningar för att snabbt koppla samman systemen.

Varför Underhållssystem?

Vad är ett underhållssystem och varför skall vi investera i ett underhållsystem? Varför räcker inte affärssystemet som ett verktyg i underhållsarbetet? Det är frågor som ofta kan dyka upp under diskussioner om införande av underhållssystem. Här reder vi ut begreppen varför ett renodlat underhållssystem är att föredra.

Mindre letande = Spara tid

I ett underhållssystem får ni en helhetsbild över anläggningen. Ni kan klicka er ner till alla maskiner och se teknisk data, installationsdatum, garantier, reservdelar, elscheman etc. Ni slipper alltså slå i pärmar, leta efter dokument, ringa och fråga, skicka mail. På objektkorten kan ni även se vad som är gjort på maskinen och vad som behöver göras härnäst. Genom att avrapportera jobb i ett underhållssystem kommer ni veta vilka fel som är vanligast förekommande på en enskild maskin eller i anläggningen överlag. När arbeten avrapporteras dras materialet av direkt ifrån lagersaldot vilket innebär att saldosäkerheten alltid uppfylls. Ni slipper flyga in reservdelar eller stå stilla eftersom ni saknar någon reservdel.

Färre driftstopp och mer produktionstid = Spara pengar

När ni börjar planera förebyggande underhåll i ett underhållssystem kommer de akuta haverierna bli färre, kassationerna minskar, den tekniska tillgängligheten ökar och produktionstiden blir därför större. Det finns alltså stora pengar att tjäna. Hur stora? Vet ni hur många driftstopp ni har på ett år? Vet ni hur mycket ett driftstopp kostar i snitt? Normalt brukar förebyggande underhåll innebära en besparing på 15-20% medan tillståndsbaserat underhåll kan bespara uppemot 40%.

Tillståndsbaserat underhåll = Självgående system

Ni kan även hämta signaler från processen och låta dessa signaler berätta när det är dags att byta ett lager till exempel. Det fungerar som exempel att en givare registrerar när maskinen är i drift, efter 300 timmar autogenereras arbetsordern "lagerbyte", anvisningar, material och dokument är förkonfigurerade och kommer alltid att finnas med på arbetsordern. Ni slipper alltså gissa när det är dags att byta ut en komponent. Teknikerna kan ta emot sina arbetsorder på en smartphone/tablet och sedan avrapportera på plats. Ni slipper därmed dubbelrapportering, papper och penna. Genom att förebygga ett driftstopp så kan investeringen vara betald, vid två driftstopp då börjar ni tjäna pengar.

Analys och ekonomisk uppföljning = Trygga beslut

Statistiken och informationen i ett underhållssystem ger dig det bästa underlaget för att fatta kloka och långsiktiga beslut baserade på fakta och inte på magkänsla, till exempel när det gäller större investeringar, ombyggnationer, renoveringar, nyanställningar eller andra förändringar. Ni vet alltid vad en åtgärd kostar och hur lång tid den brukar ta.

Utforska alla fördelar med Idus

Lättnavigerat

 Ett lättnavigerat underhållssystem. Ni klickar er fram via tydliga bilder och väljer själva om bilderna skall vara baserade på ritningar, kartor, foton eller grafiska illustrationer över anläggningen. Bilderna bidrar till att öka användarvänligheten och korta vägen ner till rätt objekt.

Arbeta mobilt

Arbeta mobilt med Idus appar. Felanmäl objekt, ta emot arbetsorder och avrapportera jobb med tid och reservdelsförbrukning. Ni kan även ta ut artiklar från förrådet eller inventera. Varför inte skippa pärmarna och gå ronder med mobilen eller i plattan? Bocka av stationerna och felanmäl vid avvikelser. Läs mer om apparna här.

Alla lär sig snabbt

Alla lär sig snabbt att hantera Idus, även den som inte arbetar med datorer till vardags. Olika nivåer av
behörighet gör att varje användare bara ser det som berör just den användaren. Idus är skalbart vilket innebär att systemet kan förenklas och skalas efter användargrupp exempelvis operatörer, tekniker och förrådsperson

Tillståndsbaserat underhåll

Idus kan hämta signaler och värden från alla typer av SCADA-system, OPC eller PLC. Därigenom bestämmer de faktiska värdena från processen när det egentligen är dags att utföra underhållsåtgärder. När maskinen exempelvis gått hundra timmar så autogenereras en arbetsorder som går ut till rätt avdelning med rätt anvisningar, dokument och material.

Alltid rätt information

 Rätt information finns alltid tillgänglig i Idus Underhållssystem. Genom att plocka ut statistiken från Idus underhållssystem får ni det bästa underlaget för att fatta kloka och långsiktiga beslut. Ni kommer få stenkoll på era kostnader och vilka typer av arbeten som gjorts eller behöver göras.

Flera olika tilläggsprogram

Flera olika tilläggsprogram, till exempel Idus APP för ett mobilt och flexibelt underhållsarbete,  Pocket för robusta handdatorer och Idus Web för felanmälan via webbläsaren. Tilläggsprogrammen förenklar och förbättrar systemet. Läs mer om våra tilläggsprogram här.

Koppla enkelt ihop systemet

Idus innehåller färdiga integrationer till andra typer av system. Koppla enkelt ihop systemet med era andra system, till exempel affärssystem, ekonomisystem, TAK/OEE, produktionsplanering, övervakningssystem, HMI/SCADA etc. Läs mer om våra integrationer här.

Snabb implementering

Många av våra kunder blir förvånade över hur snabbt det går att implementera Idus Underhållsystem. Det tar bara mellan 3 till 10 dagar beroende på omfattningen och sedan är det bara att köra. Idus garanterar att programvaran börjar att användas direkt efter projektet. Det är kundens behov som styr hur projektet genomförs. Principen bygger på att de mest viktiga funktionerna startas upp mycket snabbt.

Mer än bara underhåll

Idus Underhållssystem går att använda till mycket mer än bara underhåll. Ni får även stöd för lagerhantering av verktyg och förbrukningsmaterial. Beställ externt arbete och , produktionsplanering, brandsäkerhetskontroller, skyddsronder och mycket mer med hjälp av Idus.

Få en gratis demovisning!

Idus samlar allt underhåll i ett system så att er organisation kan planera, dela och organisera era underhållsåtgärder tillsammans.

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.

Idus 7 faktorer som lyfter underhållet

Missa inget!

Prenumerera och få vår e-bok gratis!

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy