KUBAL

Idus klarar behoven på Kubal

Kubals fabrik vid inloppet till Sundsvall har producerat råaluminium sedan 1942. Riktigt så länge har inte Jan-Olov Lundström jobbat, men redan 1971 började han som sommarjobbare och blev kvar.

De senaste 20 åren har han jobbat med underhållet.

På 1990-talet användes ett egenutvecklat underhållssystem, men det blev omodernt vid millennieskiftet och i samma veva tog ABB över underhållsavdelningen.
Med det följde ett stort amerikanskt system som blev kvar när ABB försvann några år senare, berättar Jan-Olov Lundström.Sedan har man bara kört på och härom året började läget bli akut. Det gamla systemet behövde uppgraderas ungefär fyra generationer. Det kändes inte vettigt eftersom det egentligen är alldeles för stort, avancerat och dyrt för oss.

 

I stället gick man alltså över till Idus och ett av de avgörande argumenten var enkelheten.
Det grafiska gränssnittet är perfekt för oss. Vi har väldigt många sällananvändare som behöver kunna klicka sig fram till rätt maskin, fordon eller vad det nu är, utan att behöva fundera så mycket. Kubal är en stor fabrik och systembytet innebar att stora mängder data skulle flyttas över och delvis struktureras om. Men det var inga problem.
Nej, det har fungerat väldigt smidigt och bra.

Integrerat med affärssystemet

Detsamma gäller den nödvändiga kopplingen till det befintliga affärssystemet. När Idus installerades överraskades personalen på Kubal över hur mycket systemet klarar. Artiklar i förråd synkroniseras med affärssystemet och egentligen skulle även Idus inköpsmodul kunna användas, men den funktionen ligger sedan förut i affärssystemet.

Jan-Olov Lundström
" När Idus installerades överraskades personalen över hur mycket systemet klarar. "

 

Dessutom har Kubal efterlyst en funktion för kostnadsplanering som Idus utvecklare nu tittar på.
Det är en stor fördel att systemet är utbyggbart och kan skräddarsys. Och Idus personal är mycket tillmötesgående, känslan är att ingenting är omöjligt, säger Jan-Olov Lundström.

Fakta Kubal
Företag:
Kubikenborg Aluminium AB
Ägare: Ryska Rusal som har 40 fabriker i 19 länder
Verksamhet: Tillverkar råaluminium som gjuts och levereras i block eller stänger
Årlig produktion: 134 000 ton råaluminium
Antal anställda: ca 340

www.kubal.se

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.