Sök
Stäng denna sökruta.

HEMAB

HEMAB

Härnösands Energi & MIljö AB

"Idus passar oss perfekt."

På kraftvärmeverket i Härnösand fanns sedan länge ett stort amerikanskt underhållssystem. Men för ett drygt år sedan byttes det ut mot Idus.
Idus passar verksamheten perfekt. Det allra bästa är supporten, säger underhållsingenjören Jonas Jacobsson.
Kraftvärmeverket drivs av Härnösand Energi & Miljö, Hemab och producerar både fjärrvärme och el.

Biträdande underhållschefen Nils Lundquist har varit med sedan 1988, men då fanns bara hetvattenpannor. 2002 byggdes kraftverket ut till dubbla storleken och då kom också turbinen för elproduktion. I samma veva började Jonas Jacobsson arbeta som drifttekniker, men sedan ett år planerar han underhållet, sida vid sida med Nils. Jag tänker sluta rätt snart, med ålderns rätt, och fram tills dess så överlappar vi varandra, säger Nils.

Komplicerat underhållssystem behövde bytas ut

Ungefär samtidigt som Jonas började behövde det gamla underhållssystemet en tung och dyr uppgradering. I stället togs beslutet att byta.
Det gamla systemet var egentligen alldeles för stort för oss och framför allt hade vi problem med supporten. Den fanns inte ens i Sverige.
Eftersom Idus redan användes med gott resultat av andra affärsområden inom Hemab var valet enkelt. Jag ser bara fördelar med Idus. Det är väldigt lättanvänt och smart uppbyggt och man får snabbt en bra överblick. Loggboken är en kanonbra funktion. Den använder vi varje morgon när vi har möte med driftpersonalen, säger Jonas.

 

Det mesta underhållsarbetet görs under sommaren, när större delen av anläggningen av naturliga skäl står stilla. Vintertid är det mer arbete med planering och dokumentation, men även förebyggande och avhjälpande underhåll. Det blir en del “nödlagningar” som vi sedan får fixa ordentligt under sommaren.

Bytet av system gick smärtfritt

Vid bytet av system skulle en stor mängd data föras över, vilket gick i stort sett smärtfritt. Ja, det var inga konstigheter säger Nils. Det gällde bara att kolla att allt kommit med och hamnat på rätt plats. Det allra bästa med Idus är supporten, det är både Nils Lundquist och Jonas Jacobsson överens om. Jag är faktiskt lite imponerad av hur bra det funkar. Man kommer alltid till rätt person direkt, säger Jonas.

Härnösands Energi & Miljö AB, HEMAB
www.hemab.se

FAKTA
Företag: Kraftvärmeverket i Härnösand
Drivs av: Härnösand Energi & Miljö AB, HEMAB
Verksamhet: Produktion av värme och el
Produktion 2012: 225 GWh fjärrvärme och 45 GWh el
Bränslen: 70% trädbränslen (bark, spån, flis etc), 14% torv, 14% spillvärme, 2% olja
Antal anställda: 132

Utforska
Idus Underhållssystem

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.