Sök
Stäng denna sökruta.

Valmet

Användarvänligheten var viktigast

Peter Olsson jobbade tidigare på Carlsberg och när ett antal anläggningar i Ryssland skulle startas gjordes en större upphandling av underhållssystem. Valet föll på
Idus Underhållssystem, framför allt på grund av enkelheten.
– I Ryssland fanns ingen datorvana alls då, så det var ett absolut krav att systemet var enkelt för alla att förstå och använda. Och med Idus kan man ju enkelt klicka sig fram via bilder. De andra systemen krävde mer datorvana.

Anläggningen dokumenterades

2005 fick han jobb som underhållsschef på Valmet i Sundsvall, som tillverkar tvättpressar och balpressar till pappers- och massaindustrin. Där fanns inget riktigt underhållssystem och ritningar och specifikationer fanns i pärmar på flera olika ställen.
– En del såg ut som egyptiska pergamentrullar och vi var tvungna att göra något snabbt, innan de ramlade sönder.

Allting finns inlagt nu

Även vid den upphandlingen vann Idus på sin enkelhet och sedan lades alla de runt 200 större maskinerna på fabriken, många av dem egentillverkade, in i systemet. 2007 började Peter Bylund som maskintekniker. Strax därefter kom finanskrisen och underhållsavdelningen decimerades rejält. Plötsligt skulle två man hålla reda på lika mycket som många fler gjort tidigare.
– Det var ju helt omöjligt, så då började vi använda Idus för all kringutrustning också, alla besiktningar, ronderingar och sådant, berättar Peter Bylund.

Bland de som bevakas via Idus finns till exempel portar, ventilation, 150 traverser och svängkranar och 1 800 luftmaskiner. Sedan något år har Idus även börjat användas för felanmälan.

Systemet växte steg för steg


– Det har varit bra att låta systemet växa steg för steg. Vi hade aldrig orkat göra allt på en gång, säger Peter Olsson.
Det allra senaste är att mäta och analysera stoppen i de olika maskinerna.
-Meningen är att vi ska se vilka maskiner som oftast står still och framför allt varför. Beror det på dåligt underhåll, dålig rengöring eller kanske på att det är ny personal som inte kan hantera dem riktigt? Eller något annat.

Stenkoll på allting

Både Peter Olsson och Peter Bylund är mycket nöjda med Idus. Systemet har skapat en ordning som hade varit omöjlig annars.
– Nu har vi stenkoll på allting, säger Peter Olsson.
– Och det är bra support också, säger Peter Bylund. Undrar man något är det bara att ringa så får man svar. Eller så kommer de hit.

Valmet, Sundsvall

FAKTA
Företag: Valmet, Sundsvall
Verksamhet: Tillverkar tvättpressar, balpressar och mindre cellulosamaskiner för pappers- och massaindustrin
Produktion: 45-50 tvättpressar/år + några balpressar och ett antal cellulosamaskiner
Antal anställda: ca 90 + ca 100 inhyrda
Antal maskiner i verkstaden: ca 200

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.