Sök
Stäng denna sökruta.

Vatten och Avlopp

Utforska fördelarna med Idus för VA

Idus är Sveriges mest använda system för drift och underhåll inom Vatten och Avlopp. Systemet används av både små kommuner och stora VA-förbund. Med fokus på bildnavigering och kartor är systemet enkelt att använda, även för sällananvändare. Många av våra kunder har också anläggningar både för VA, energi och miljö.

Kom igång snabbare med mallar

Det går väldigt fort att bygga upp systemet och skapa ny utrustning. För att underlätta har Idus en funktion med mallar. När ni skapat en mall ex.pumpstation kan ni skapa nya pumpstationer utifrån mallen. I mallen kan både  anläggningsstruktur och planerade arbeten ingå. 

Varje ny utrustning får ett unikt nummer, ungefär som ett personnummer och där utrustningen placeras får den en ny adress. Med den systematiken är det enkelt att hålla koll på utrustningen under dess livslängd, var den är placerad just nu och att administrera reparationer. 

Idus objekttyper mall

Navigera enklare med bilder

Idus innehåller alla delar som behövs för att skapa en bildnavigering. Det går mycket snabbt att länka samman bilderna och bildytor med era objekt. 

VA-verksamheter har ofta utrustning över stora geografiska områden vilket underlättas med kartor och bilder. Med Idus bildnavigering kan ni börja med en kommunkarta för att sedan klicka er ner på ett område följt med anläggningsdelar. Ni kan också direkt i Idus lägga på knappar på er karta.

De bilder som finns i operatörssystemet, till exempel kartor, processbilder med mera, kan användas direkt som navigering i underhållssystemet. De föreskrivna egenkontrollerna för livsmedel administreras direkt i programmet.

Arbeta mobilt i fält

Idus App är ett uppskattat hjälpverktyg bland VA-organisationerna. VA-anläggningar är ofta utspridda över stora stora geografiska områden och då behöver underhållssystemet vara mobilt. Vem som helst kan ta med sin arbetsorder i fält och stänga sitt jobb på plats. Felanmälan görs på rätt enhet med bara några klick. 

Ni kan rondera era pumpstioner och VA-verk med hjälp av appen. Idus App innehåller också värdesinläsning så att ni enkelt kan läsa in temperaturer, flöden och mycket annat. 

Integrera med ert
SCADA-System

Med Idus SCADA-integrationer når ni Idus kommandon genom att högerklicka på punkterna i ert SCADA/övervakningssystem.

Idus kan dessutom hämta signaler från alla HMI/SCADA. Färdiga funktioner kopplar ihop Idus med operatörssystemet och samordnar underhållsintervaller med driftdata. Ett tillståndsbaserat underhåll sparar snabbt resurser och ökar tillgängligheten.

Få in ert ledningsnät och kundregister

För att effektivisera underhållet av ledningsnätet kan ni integrera Idus med ert ledningsnät. Ni kan också hämta kunduppgifter (från exempelvis EDP) till arbetsordern och återkoppla statusförändringar till kunden.

Några av våra kunder inom Vatten & Avlopp
Läs mer, klicka på en loggotyp

Vi vill gärna visa hur vi kan hjälpa er!

Se hur Idus hjälper er att styra era underhållsaktiviteter tillsammans och skapa förbättringar för hela VA-verksamheten.

4 utmaningar i
VA-branschen

Och hur de kan lösas!

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.