Sök
Stäng denna sökruta.

IoT-sensorer –
Hur stora företag redan lyckats

Stora framgångar med små sensorer

Trenden att koppla upp sin produktionsutrustning med IoT-sensorer är verkligen urstark. Runt om i världen kopplar företag upp sina maskiner och skördar stora framgångar med små sensorer.

Dessa små sensorer övervakar utrustningen utifrån flera olika värden under dygnets alla timmar. I det här blogginlägget kommer vi visa hur de stora företagen i världen redan plockat stora effektivitetsvinster med den nya tekniken.  

Stora tekniksprång

Det sker stora tekniksprång just nu. Vinsterna vi ser med uppkopplad utrustning är verkligen häpnadsväckande och i kombination med artificiell intelligens skapar tekniken enorma effektivitetsvinster.

Med billigare och smartare IoT-sensorer kan alla samla data och få larm i realtid, vilket ger alla underhållsverksamheter arbetsro att lösa en sak i taget.

IoT-sensorer kan ge underhållsverksamheter flera månaders försprång då de indikerar att något börjar låta och kännas annorlunda långt innan de mänskliga sinnena hinner uppfatta något. Det bästa av allt är att man ibland inte behöver tänka på något själv, bara att koppla på sensorn, koppla upp den och glömma bort att den sitter där. 

IoT-sensorer och artificiell intelligens, en perfekt symbios

IoT-sensorer har möjliggjort övervakning av en stor mängd industriell utrustning utan investeringar i dyra verktyg eller tidsödslande manuella processer. Med IoT-sensorer kan företag övervaka och mäta nästan allt som sker i produktionen i realtid. Sensorerna kan mäta temperatur, ljud, varvtal, vibrationer, fuktighet och mycket mer.

Bra IoT-sensorer varnar dessutom långt innan något är på väg att gå fel. Med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens kan vissa sensorer varna om någon utrustning är på väg att gå sönder vilket låter underhåll agera innan problemen uppstår. Detta minskar risken för produktionsstopp och möjliggör längre problemfria perioder.

Fördelar med IoT-sensorer

Fördelarna med IoT-sensorer är många. De hjälper företag att minska produktionsförluster, kostnader och energiförbrukning. IoT-sensorer minskar också behovet av manuell övervakning, vilket frigör tid för personalen att fokusera på andra viktiga uppgifter. De kan också hjälpa till att minska felaktiga beslut och öka produktiviteten.

Rio Tinto kunde planera bättre till lägre kostnad

Gruvkoncernen Rio Tinto använde IoT-sensorer för att övervaka sin produktionsutrustning i gruvorna. Sensorerna kunde förutse utrustningsfel tidigt vilket minskade underhållskostnaderna med upp till 20% genom förbättrad underhållsplanering.

ThyssenKrupp fick mer tid och lägre kostnader

ThyssenKrupp använde IoT-sensorer för att övervaka hissar och rulltrappor i olika fastigheter. Genom att använda data från sensorerna för att förutsäga underhållsbehov och planera underhållsarbete i förväg kunde hissjätten minska underhållskostnaderna med upp till 20%.

Minskad energiförbrukning för Coca Cola

Coca-Cola använde IoT-sensorer för att övervaka kylskåp på sina försäljningsställen. Genom att använda data från sensorerna för att optimera kylinställningar, kunde de minska energiförbrukningen med upp till 35%.

50% mer tid för Procter & Gamble

Procter & Gamble använde IoT-sensorer för att övervaka produktionsutrustning på en av deras fabriker. Genom att använda data från sensorerna för att förutsäga fel i utrustningen, kunde de minska underhållstiden med upp till 50%.

Siemens kortade ner ledtider

Siemens använde IoT-sensorer för att övervaka produktionsutrustning. Genom att använda data från sensorerna för att förutsäga utrustningsfel, kunde de minska underhållstiden med 25%.

Slutsats

IoT-sensorer är en viktig bidragande faktor till att göra industrin mer hållbar och effektiv. Tekniken möjliggör en mer förutsägbar och planerbar vardag vilket bidrar med en högre kvalitet i utförda arbeten och mer tid till att fokusera på rätt saker. I sin tur bidrar arbetsron och planerbarheten till lägre kostnader och färre förluster.

Internet of Things (IoT) har länge varit på tapeten men tekniken har först nu blivit tillgänglig för alla oavsett resurser. Genom att studera de stora företagen med större resurser som redan tagit de första stegen går det att applicera framgångarna på den egna verksamheten fast i mindre skala och med betydligt mindre investeringar.

Nyfiken på hur ni kan applicera sensorer på er utrustning? Se då vårt webinar med Wexiödisk!

Om författaren

Annette Larsson är VD på Idus AB sedan 2014 och har mer än 25 års erfarenhet inom industriell automation, projektledning och IT-system. 

Lycka till med förbättringsarbetet!  

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.