Search
Close this search box.

Gunnebo Fastening

Gunnebo Fastening Systems använder Idus för att planera, styra och följa upp underhållsverksamheten. Vi har pratat med underhållschefen Edin Silic
som visar oss runt. 

Hållbar produktion i över 250 år

– I över 250 år har Gunnebo Fastening utvecklat och tillverkat infästningslösningar för den professionella användaren. Med kvalitet, säkerhet och egen utveckling har vi skapat ett av Sveriges starkaste varumärken. Genom att utveckla nya produkter utifrån våra kunders behov, skapar vi produkter och lösningar för ett säkert slutresultat, en effektivare arbetsdag och en hållbar verksamhet. 

-Kvalitet är också något vi jobbar mycket noggrant med vad gäller underhåll och driftsäkerhet också. 

Vi påbörjade en lång resa

– Vi har påbörjat ett långsiktigt, målmedvetet och effektivt arbete på samtliga nivåer här. Det resulterar i att systemet levererar statistiskt underlag för en kostnadseffektiv fördelning av resurser. 

Liten verksamhet, men får mycket gjort

-Vi är fem på underhåll, vi är en liten verksamhet men vi får ändå väldigt mycket gjort. En stor anledning till att vi lyckats så bra är att vi standardiserar allt vi gör. Vi har till och med standardiserat våra kompetenser, vi har en jämn kompetensnivå, alla är lika duktiga vilket underlättar mycket vid framför allt schemaläggning.

-Vi har mekaniska processer, kemiska processer, tilluft och frånluft, alla skall kunna arbeta med våra olika processer på samma sätt för att produktionen skall fungera.   

-Vi har beredskap dygnet runt, året runt, skulle vi behöva vara fler på plats så kan vi tillkalla hjälp.

Inspektioner och underhållsfönster

Vi gör omställningar, ibland under 30 minuter, då har vi tid för standardiserat operatörsunderhåll. Det kan vara enkla åtgärder som rengöring, smörjning, justeringar, vi tror att det kan förebygga 70% av alla fel. Resten av alla tänkbara fel går nästan att förebygga genom inspektioner.

 

Edin Silic, Underhållschef på Gunnebo Fastening
Produktionsavsnitt

Ju bättre dokumenterade inspektionerna är desto lägre blir kompetenskraven och desto bättre blir effekten på anläggningen. Vi går igenom maskinerna ordentligt vid omställningar, då är det viktigt att vi kollar efter samma saker, där kommer Idus in i bilden. Hittar vi något som riskerar att haverera försöker vi åtgärda det direkt. Hinner vi inte så nödfixar vi felet och kommer tillbaka till nästa underhållsfönster med rätt verktyg, kompetens och material, det kan vara så snabbt som dagen efter.

 

Välorganiserat förråd och dokumentation

-Vi behöver alltså vara förberedda på att utföra arbeten med kort varsel, då är det väldigt viktigt att ha bra dokumentation på anläggningen och framför allt att ha ett välorganiserat förråd både fysiskt och digitalt. Om vi skall planera, bereda och utföra ett jobb på kortast möjliga tid med 24 timmars varsel, då måste vi ha koll på våra reservdelar och anläggningsdokumentationen.

-En del av maskinparken är väldigt gammal också, vi måste ibland tillverka vissa delar och verktyg själva. Vi har alltså inte tid att lämna något åt slumpen. Därför har vi prioriterat ordning och reda i förrådet, alla dokumenterar sina uttag och passar även på att kolla så att lagersaldot stämmer när dom gör sina uttag, står det tre i Idus så skall det finnas tre på hyllan också. Vissa reservdelar har upp emot 16 veckors leveranstid, då gäller det att ha rätt lagersaldo i Idus.  

-När en utrustning når sitt intervall för FU så planerar vi, bereder och bokar in tiden. Vi står stilla två gånger om året och då kommer externa entreprenörer hit. Vi går igenom maskinparken grundligt tillsammans, vi letar efter slitage, sprickor och annat vi behöver åtgärda. Kan vi inte fixa det direkt så flyttar vi åtgärden till nästa underhållsfönster, då ser vi till att få jobbet dokumenterat och förberett till nästa tillfälle.

Uppföljning och rapporter
Förråd och verktyg

Reducerar arbetsorderstocken

Vi planerar teknikernas veckor till 60%, resterande 40% får dom schemalägga själva med arbetsorder från allt släpande i arbetsorderstocken. Det finns många små och enkla jobb att ta, exempelvis måla, flytta en kontakt, byta ut saker, allt som inte kräver att vi stoppar produktionen. Då kan vi reducera arbetsorderstocken i Idus.

Kritikaliteten styr

-Vi kan titta på maskinparken i Idus och gå igenom varje maskin för sig och bestämma vilka som är lönsamma år efter år och var vi behöver nyinvestera också.

-Vi har kritikalitetsklassat vår utrustning utifrån var den finns i anläggningen och hur den påverkar produktionen. Vissa saker kan stå stilla en lite längre stund medan andra leder till större produktionsförluster eller kassationer. Kritikaliteten styr hur gedigna FU-planer vi behöver skapa i Idus.  

Genomgång i underhållsgruppen
Genomgång av verksamheten

-När vi genomfört ett akut underhållsarbete pratar vi alltid igenom vad som hände och hur vi kan undvika att felet inträffar igen. Vi dokumenterar lärdomarna i Idus för att kunna dra nytta av kunskapen till nästa gång. Informationsflödet är avgörande för att allt vi gör skall fungera.

 

-Vår filosofi är att om underhållsteknikerna haft en bra dag, då har maskinparken också haft en bra dag. Om vi rapporterar in 70–100% förebyggande underhåll, då vet vi att vi inte har några stora problem heller. Det är det viktigaste nyckeltalet för oss.

Produktionsavdelningen
Stopptider för uppföljning

Fler förbättringsområden

-För att kunna utveckla underhållet ytterligare har vi också behövt fokusera på att utveckla produktionen, därför började vi med Gunnebo Production System innan undetållet för att komma ikapp innan vi fortsatte att vidareutveckla underhållet. Det gäller att vi på produktion och underhåll pratar samma språk och följer upp samma nyckeltal.

Nästa steg i Idus är att koppla samman vårt TAK / OEE-system med underhållssystemet så att vi samlar alla data kopplade till maskinparken i Idus. Vi har installerat en stopptidsuppföljning där vi har fyra olika färger för olika maskinstatus exempelvis rött för mekaniskt fel, den tiden vill vi spara i Idus.

– Vi vill också börja med sensorer för att kunna få larm på kritiska elmotorer. Här på Gunnebo jobbar vi efter mottot ”lite bättre varje dag.” och så resonerar vi också med tekniken. Vi fortsätter att växa i systemet.

 

Bli förbättringsledare för er verksamhet, kom igång med Idus idag!

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.