Likt många andra rutiner inom industrin är förbättringsgrupper från början ett japanskt initiativ som går ut på att engagera fler medarbetare kopplade till produktionen så att de tillsammans kan identifiera och minska olika förluster.
Förbättringsgrupper är en del av Kaizen som ungefär betyder förändring mot det bättre. Utgångspunkten är att problem inte är något dåligt utan en möjlighet att nå en betydande förbättring.
Av just den anledningen kan det vara väldigt värdeskapande att engagera så många medarbetare som möjligt för att fokusera på problem och dess möjliga lösningar.
Bjud gärna in så många kompetenser som möjligt och var tydlig direkt att förbättringsgruppen handlar om att belysa och lösa medarbetarnas problem. Grundfilosofin skall däremot alltid vara att involvera de som arbetar närmast produktionsprocessen.
I den allra första inbjudan är det viktigt att sätta fokus på individen och hur initiativet kommer påverka individens arbetsdag positivt. Skriv ett kort mejl där ni förklarar att förbättringsgruppen är en plats där man skall dela med sig av sina problem och utmaningar under arbetsdagen varpå en lösning skall testat skarpt.
Var tydlig med att grupperna skall hitta och lösa problem som orsaker tidsförluster och monotona arbetsmoment vilket bör intressera alla.
Till en början bör ni träffas en dag i veckan, 30-45 minuter åt gången. När gruppen kommit in i rutinerna och ni har börjat belysa och lösa problem kan ni minska frekvensen och exempelvis träffas en gång i veckan istället.
Det behövs en initiativtagare eller facilitator, märk väl att den här personen inte skall ta för mycket plats. Syftet är att deltagarna skall stå för problembeskrivningar och ge förslag på lösningar,
Skulle det inte gå att hitta lösningarna direkt i rummet så kan förbättringsledaren, ta med sig frågan och undersöka eventuella lösningar med andra medarbetare och avdelningar.
Kom ihåg att inte försöka lösa för stora problem i början utan att börja med små snabba vinster för hålla förbättringsgruppen engagerad och bevisa processens effektivitet.
Det behövs en initiativtagare eller moderator, märk väl att den här personen inte skall ta för mycket plats. Syftet är att deltagarna skall stå för problembeskrivningar och ge förslag på lösningar.
Därutöver är det bra om många olika kompetenser deltar, allt från underhållsplanering till tekniker och maskinoperatörer samt produktionsplanerare och HQSSE-samordnare blir berörda av samma problem.
Om ni har en stor underhållsorganisation kan ni givetvis ha en förbättringsgrupp som bara är fokuserad på underhållsfrågor och då sammansatt av kompetenser från underhåll och produktion.
Det kan vara en väldigt god idé att testa på underhållsavdelningen för att senare bjuda in andra kompetenser såsom produktionsplanering och HQSSE.
Som vanligt är det alltid bättre att börja smått och utöka succesivt snarare än att börja stort och riskera att gruppen blir överväldigad.
Som facilitator kan du göra klokt i att delegera uppgifter till gruppmedlemmarna exempelvis genom att ändra intervallet för en underhållsplan i underhållssystemet eller att byta material.
Syftet är att börja smått och att många små förbättringar tillsammans bidrar till en stor vinst. Det finns alltid saker att förbättra och huvudsaken är att gruppen håller liv i rutinen. Så fortsätt identifiera problem, ge förslag på lösningar, testa lösningarna och följ upp resultatet.
Lycka till med förbättringsarbetet!
Få en personlig demo och se mer av Idus underhållssystem.
Idus är ett underhållssystem med en fantastisk flexibilitet. Systemet passar er oavsett om ni är en VA-organisation, en mindre tillverkningsindustri eller en stor processindustri med flera produktionsenheter. Bland våra användare finns allt från industrier till energibolag och flera hamnar.
Missa inga nyheter och få en massa bra tips om bättre underhållsarbete! Skriv upp dig för Idus nyhetsbrev!
När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy.
Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.
När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy
Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.